September 28, 2020

Ushauri (Fi)

Kansainvälisen kehityksen osaamista

Joogatunteja online ja Karisjärvellä

Englanninkielen opetusta (TESOL)

Ratkaisukeskeistä keskustelua ja valmennusta

“Navigoimista monien kiinnostusten keskellä…”

Itä-Afrikka on lähtemätön osa Eijan identiteettiä ja elämää. Hänen yhteinen historiansa Itä-Afrikan kanssa juontaa juurensa jo 1970-luvulle, jolloin Eija seitsemän vuotiaana matkasi vanhempiensa kanssa Keniaan, jossa hän vietti suurimman osan lapsuudestaan 15-vuotiaaksi asti. Hänen pitkä työkokemuksensa Itä-Afrikasta (1998 lähtien Keniassa, Tansaniassa, Ugandassa, Etiopiassa) tulee monentyyppisistä tehtävistä World Agroforestry Centressä, kansalaisjärjestöissä (ennen kaikkea Lianassa, jonka persutajajäsen hän on), kansainväliseen kehitykseen erikoistuneissa konsulttifirmoissa ja monenlaisessa vapaaehtoistyössä.

Eijalla on monia poikkitieteellisiä kiinnostuksenkohteita kehitystutkimuksessa, yhteisökehityshankkeiden ideoinnissa, suunnittelussa ja toteutuksessa, erilaisten nopeiden arviointien tekemisessä (rapid appraisals) kehityshankkeiden suunnitteluun ja evaluointiin, osallistavien prosessien fasilitoinnissa sekä tutkimukseen että tiedon jakamiseen, opetuksessa, koulutuksessa ja kapasiteetin rakentamisessa. Hän nauttii etenkin kenttätöistä Itä-Afrikan maaseudulla, suorasta kommunikoinnista ihmisten kanssa – minkä tekee mahdolliseksi hänen keskustelutasoinen suahilinkielen taitonsa. Hän myös nauttii viettää aikaa hiljaisissa luonnonpaikoissa ihaillen laajoja koskemattomia maisemia, lintuja, kasveja ja villieläimiä.

Eija pitää opiskelusta ja hankkii jatkuvasti uutta tietoa ja kehittää taitojaan. Vuonna 2014 – Suomeen paluunsa jälkeen – hän suoritti TESOL-pätevyyden (Teaching English to Speakers of Other Languages) ja opettaa nyt monentasoista englantia monen alan ammattilaisille. Vuonna 2016 hän suoritti opettajan pätevyyden aikuiskoulutuksessa ja ympäristökasvatuksessa. Vuonna 2018 hän hankki joogaohjaajapätevyyden (RYT200) Mysoressa, Intiassa. Nyt 2020 hän on juuri saanut valmiiksi kurssityöt ratkaisukeskeisestä lahestymistavasta ja suorittaa siihen kuuluvaa valmennuksen asiakasharjoittelua. Hänen tämänhetkisiä suuria kiinnostuksen kohteitaan ovat tervellinen ravitsemus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja onnellisuuden ja hyvinvoinnin filosofia – joita hän pyrkii ymmärtämään osallistumalla kursseille ja lukemalla relevanttia kirjallisuutta.

Eija on tehnyt monenlaista vapaaehtoistyötä 90-luvun lopusta alkaen. Tällä hetkellä hän toimii Lianan kautta ja auttaa Pohjois-Tansanian kouluja hankkimaan sadevedenkeräystankkeja, helloja ja käsienpesupaikkoja, ja aloittamaan koulun keittiöstä ja käsienpesupaikoista kerätyllä kierrätysvedellä toimivan puutaimitarhan. Hän on myös Lianan hallituksen puheenjohtaja. Punaisen Ristin kautta hän ohjaa ystäryhmää.

Kun yksi jalka on tutkimuksessa ja toinen käytännön tekemisessä, on pakostakin suuri näyttöön perustuvan tiedon käyttämisen tukija. Tieto on kuin kompassi, joka on ensiarvoisen tärkeä mitä tahansa teetkin (logo edustaa montaakin tärkeää asiaa…). Ja kun yksi jalka on Afrikassa ja toinen Suomessa, ja on sen lisäksi naimisissa englantilaisen kanssa, on helppo tuntea olonsa kotoisaksi moenlaisissa paikoissa.